четвъртък, 17 май 2012 г.


 In memoriam



Пламен Цветков:
”Тежка е ситуацията на медийния фронт”



     Когато чухме за кончината на журналиста Пламен Цветков, не искахме да повярваме. Но най-лошото се беше случило. Бързо и безвъзвратно. А само преди броени дни бяхме заедно. Журналистът, когото госпожа Камбурова ни представи като доайен на журналистическата гилдия във Велико Търново, ни посвети толкова много време! Ние не спирахме да го питаме и той не пропускаше нито един отговор, както и не спестяваше неудобните въпроси. Публикувахме материал за срещата на нашия клуб “Млад журналист” по Проект “УСПЕХ” и решихме да оставим интервюто за следващия брой на училищния вестник. Скръбната вест много ни натъжи. Какво да се прави! Разбрахме, че журналистическата професия е и опасна, и рано покосява.

-  Здравейте! Искрено благодарим, че се отзовахте на поканата ни за събеседване. Разкажете ни как започва  и как завършва денят Ви?
- Винаги ставам много рано сутрин, за да се запозная със събитията. Когато преценя, че съм информиран, се залавям за работа и не спирам, докато не съм напълно готов с новините. За истинския журналист няма събота и неделя, няма почивни дни. Трудно е, ние нямаме време за себе. Излезе ли новина, трябва да си на линия, за да я отразиш, иначе няма да си сред добрите.

- А как отсявате събитията? Как решавате от кое събитие да направите новина?
- Всичко зависи от настоящите проблеми. Ето, сега например, е много нашумяла темата за добив на шистов газ и ние следим всяко едно действие. БТА отразява новини в най-различни сфери – политическа, обществена, спортна, културна... Журналистът трябва да е в крак с всяка новина, за да може да откроява по-важните събития. Най-често следим политиците, кой какво ще каже или ще направи.

- Вие добре умеете да предразполагате интервюирания, как го правите?
- Понякога е много трудно,  случвало се е да им вадя думите с ченгел. А когато интервюирам политик, е точно обратното (смее се). Те не спират да приказват, но не по въпроса ми, а това, което са си намислили предварително. Не обичат да отговарят на нелицеприятни въпроси, но опитният журналист лесно може да ги завърти, така че да си кажат каквото трябва.

- В днешно време голяма част от ежедневието ни заема Интернет. Мислите ли, че може да измести вестниците и книгите?
- Не! Категоричен съм. Вярно е, че тиражът на вестниците намалява, но това е, защото хората нямат средства. Читателят е свикнал да си сверява часовника с вестниците. Сериозните вестници ще продължават да съществуват, те запазват аудиторията си. Както и БТА, която ще си остане институция. Оказва се, че мишката няма шанс да изяде книжката.

 - Какво е мнението Ви за блоговете?
- Нямам нищо против тях, стига да не спекулират, но за жалост и  това се случва. За това хората им нямат доверие. По-точно, усеща се липса на обществено доверие.

- Какви качества трябва да притежава един истински журналист?
- Грамотност! Изключително важно качество. Много е смешно, когато откриваш правописни и особено граматични грешки. Колкото и добър да е текстът, той се умаловажава. Друго важно качество е да си търпелив и настойчив. Ако искате да успеете, трябва да ги притежавате. Искам да споделя с вас, независимо че сте малки, за навлизането на нови тенденции в света на медиите. Тежка е ситуацията на медийния фронт. Цели сектори и медии са подчинени на олигарси. Иска се изключителен кураж и самоотверженост от журналиста, за да влезе в дълбочина в една тема. При това достъпът до информация понякога е трудно постижим.

- И като завършек, пожелайте нещо на нас, младите, бъдещите журналисти.
- Желая ви да бъдете упорити и умни. Много е важно да показвате истинското лице на нещата, така ще преуспеете, малко трудно, но честно!


 
Едно интервю на Мина СТЕФАНОВА
Клуб “Млад журналист”
-

Няма коментари:

Публикуване на коментар