четвъртък, 17 май 2012 г.


Ученици от Хуманитарна гимназия се учиха на журналистика в  „Янтра Днес„


 
     Ученици от Клуб „Млад журналист“  проведоха поредния урок по проект УСПЕХ в редакцията на вестник „Янтра Днес“ . Зрелостниците имаха възможността да наблюдават как се редактират материалите на репортерите и дори някои от текстовете да падат от печат. Личната среща с главния редактор на вестника Мила Милчева, заместник –главния редактор  Фани Маздрашка и ресорните журналисти обогати познанията за правене на всекидневник в реално време.
     „Всички репортери имат богати познания в областта, за която пишат. Не са обвързани с  работно време, но до оперативката (12:30), всеки един трябва да представи поне два материала“, обясни технологията на издаване на вестник опитната журналистка Мила Милчева. В обработката на публикациите участват главният и зам.-главният редактор, които имат последно думата какво влиза в броя. Шефовете имат постоянен достъп до компютрите на своите подчинени и всяка една минута могат да разберат до къде са стигнали  журналистите с предстоящите творби.



     Вестник „Янтра Днес“ вече  14 години е на върха, макар винаги да има критика и недоволни. Както подчерта  главният редактор Мила Милчева: „Една медия има за цел да информира, не да лъже. Може би в това се крие тайната на успеха. Най-важното е  хората, за които си писал, да ти  имат доверие“, сподели още тя.
      Едни от най-големите признания за високия професионализъм на редакционния екип са наградите „Черноризец  Храбър“ от 2006 г., свързана с разследване за строителството на Хаинбоаз, при това много преди да гръмне аферата „Батко и братко“. Другото отличие е наградата на Асоциацията на регионалните медии от 2008 г.
      Журналистите, които работят в редакцията на вестник „ Янтра Днес“ , имат възможност за реализация както в България, така и в чужбина. Всеки, започнал в сферата на журналистиката, трудно се отказва, разказа Мила Милчева.
                                                                                                                                                

                                                                                                         Габриела Петрова                                      Светослава Иванова
                                                              Клуб “ Млад журналист“

Няма коментари:

Публикуване на коментар