четвъртък, 17 май 2012 г.


Рисувахме великденски яйца с восъчна техника и работихме с журналистите

     
     Невероятен интерес предизвика изложбата “Пътят на писаните яйца”, организирана от Регионалния исторически музей - Велико Търново, Етнографския музей – София и Историческият музей във Велинград. Работилница за боядисване на яйца отвори врати в Сарафкината къща, където се събрахме ученици от Клуб “Млад журналист” и “Роден край – на изток от Брюксел” и  журналисти от регионалните и национални медии. Идваха и граждани, научили за събитието.
     На най-голям медиен интерес се радваше доц. д-р Светла Ракшиева от Етнографския музей при БАН в София. Край нея беше най-магнетичното място, защото тя разкриваше техниките на восъчната рисунка върху яйца, типична за славянските страни и за целия европейски свят.
     Още неизслушали обясненията на доц. Ракшиева как да започнат изписването на яйцата, нетърпеливите дванайсетокласници от двата клуба вече подгряваха писалките с пчелен восък. Те се вслушваха в съвета на специалистката и следваха указанията й стриктно. На въображението си заложиха Снежана, Теодора и Мила от XII a и Кристина и Мина от XII „в”, както и г-жа Валентина Камбурова, която очакваше възклицания към творенията си.
     Най-често се срещат кръстът, поздравите за Възкресението Христово, но освен благопожелания за Великден могат да се напишат и любовни послания. За флорални мотиви – пролетни цветя, клонки и др., всеки залага на собствената фантазия. Върху яйцето може да се рисуват птици, например паун, защото е признат за райската птица, петел, риба. Често се набляга на звездата, която представлява два пресичащи се кръста.  По нашите земи яйца се боядисват и за Спасовден, но тогава символиката е друга, насочена към душите на починалите ни близки. Както сподели Светла Ракшиева, техниката за рисуване с восък и гравиране на яйца е неотменен атрибут от великденската украса в Украйна и Полша. В Австрия пък рисуваните яйца са стара и традиционна коледна украса. Навсякъде в рисуването освен жените, могат да се включат и мъжете.
      Народът си е създал различни митологии и за броя на яйцата, които подготвяме за светлия християнски празник, сподели етноложката. Преобладаващо е вярването, че яйцата трябва да са 40, колкото са дните на великия пост, а и защото Христос бродил 40 дни из пустинята. Във Велинградския регион жените започват подготовката месец по-рано и затова там жените изписват между 500 и 1000 яйца.
      Разнообразни техники, стилове и орнаментика са характерни за страните от европейския свят, но по-важно е, че народите спазват и тачат традициите си и това е
обединяващият ги елемент.
Мила МИХАЙЛОВА,
Клуб “Млад журналист”

Няма коментари:

Публикуване на коментар