четвъртък, 17 май 2012 г.


Радиопредаване за десетдневката направиха ученици по ВТУ радио


     Ученици от Хуманитарна гимназия, изучаващи практическа радиожурналистика, гостуваха в Медийния център на Великотърновския университет. Младежите, част от които са от Клуб “Млад журналист” по Проект “УСПЕХ”, бяха посрещнати от ас. Катя Кирилова от Катедра Библиотекознание и масови комуникации.
Дванайсетокласниците пристъпиха делово към предстоящия урок. Те се убедиха, че периодичните печатни издания и на Университета, и на Гимназията си приличат както по графичното оформление, така и по формат.
     Затова по-голям интерес предизвика работата в студиото на ВТУ радио. Направени бяха рутинните упражнения за добра артикулация. По същия начин етап от обучението на студентите е културата на говорене, работата с техниката и съобразяване с вътрешния ред. Асистентката демонстрира как се работи на пулта и не скри, че за студентите най-досадната работа е монтажът на материалите. Това е причината за тяхното предпочитание да работят на живо. Имало е най-различни весели случки в и извън студиото, най-често водещите се обръщали към аудиторията си със “зрители”, вместо “слушатели”. Но в истински гаф се превърнало съобщението в ефир на паролата на скайпа на радиото. Днес студентите не само че работят добре, но винаги са сами в студиото и никой не ги цензурира.
    Дойде ред и на нашето участие. Пред микрофоните, съвсем на живо, седнаха най-безстрашните - Нина Петкова, Пламена Петрова и Кристина Тодорова. Дамският екип се обърна с “добро утро” към всички ранобудни слушатели на студентското радио и започна разказът за вече проведените и предстоящи изяви на Хуманитарната гимназия, посветени на патронния празник. Момичетата не пропуснаха да се похвалят, че училището ни е най-старото в града и благодарение на неговите хиляди възпитаници се е превърнало в духовна и културна институция за Велико Търново.
Радиоводещите направиха свой прочит на голяма част от предстоящите сибития и отправиха покана към ценителите на Мелпомена на театралния фестивал “Малкият принц”. Изявата започва от 19 часа на 1 май в Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов”.

     Представителките на училището ни разказаха, че едно от събитията, което е запазена марка за Гимназията е Денят на журналистиката. Традиционно той се провежда на 3-ти май, Световният ден на свободната преса. Тазгодишното издание на нашия журналистически профил е десето поред и то ще бъде предшествано с Кръгла маса. Съвместно с професионални журналисти, студенти и специалното участие на представители от екипа на “Господари на ефира”  ще бъде обсъдено заплашено ли е свободното слово в българските медии. Отправена беше покана към всички възпитаници на училището ни, завършили профил Журналистика, да се присъединят към дискусията и празника. Тогава гостите ще получат своеобразното юбилейно издание на вестник “Междучасие” – брой 80. Водещите на радиопредаването припомниха, че едва ли има студент, завършил училището ни, който да не е направил първите си стъпки на вестникарското поприще на страниците на гимназиалното издание. На тържеството на 3-ти май се очаква осъществяване на видеовръзка с наши ученици, които следват Медии в България и по света.
      В живото предаване  по ВТУ радио на учениците от Хуманитарна гимназия звуча и актуална за студентската аудитория музика.
Асистент Кирилова и учениците и тяхната ръководителка Валентина Камбурова се разделиха с уговорка и покана за следващо скорошно участие на честотите на студентското радио.

Няма коментари:

Публикуване на коментар