вторник, 29 май 2012 г.


    Ученици обогатиха знанията си по журналистика

     Клуб “Млад журналист” при Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново успешно приключи своята извънкласна дейност по проект “Успех” на просветното министерство. Представителната изява в края на миналата седмица сложи финал на неколкомесечната напрегната и динамична работа, което доказват постерите с десетки снимки. В украсения кабинет по журналистика допълнителен колорит внесоха с невероятната си визия дванайсетокласниците от клуба.
     Ръководителят на клуба Валентина Камбурова сподели положителните и слабите страни в подобно начинание. Планираните теми са изпълнени, но с цената на голяма натовареност за учениците. Желанието да се влезе  в темпото на една професионална медия е почти недостижимо. Естеството на журналистическата професия, която се надбягва със събитията и с времето, не допуска синхронизиране с училищна дейност, пък била тя и на бъдещи журналисти. Наблюденията показват, че  една по-малка група в рамките на 6-7 деца би била по- гъвкава и мобилна.
     Проявата на 18 май започна с демонстрация на новия блог, озаглавен “Млад журналист”. Неговият автор  Еми Садкъ обясни защо е избрала варианта на блог - най-евтиният начин да покажеш дейността си. В страницата proektuspeh.blogspot..com са качени част от гостуванията в различни медии, илюстрирани с фотографии. Мултимедия даде възможност да се проследи маратонът в търновските редакции и институции, осъществен в извънучилищно време.
    Показан бе 3-минутен видеоматериал, монтиран и озвучен в студиото на Сигнал комплект. Там участниците от клуба наблюдават как нашата бивша възпитаничка Боряна Цветкова  подготвя от суров материал репортажите си, които се излъчват по националната телевизия. Бори и Митко Върбанов, доскорошни ученици на Хуманитарна, и днес изразиха готовност да продължат да помагат в извънучилищните дейности. Двамата дойдоха на мероприятието с подарък – диск с материал от гостуването на Джуди Халваджиян и Боби Ваклинов в Деня на журналистиката.
     Сред гостите на клуба беше ас. Катя Кирилова от ВТУ, която много пъти активно съдейства в организацията на уроци и в гимназията, и в студиата на ВТУ радио и ВТУ телевизия.
Със специално послание се обърна зам.-главният редактор на в. “Янтра днес” Фани Маздрашка. Тя пожела на младите хора да изберат професията на журналиста само ако съзнават, че са готови да й се отдадат всеотдайно. Защото тя е мелница, която не оставя лично време и изисква работохолизъм.
    През първия етап на проекта ние се учихме и от уменията на екипите на ТВ “Видеосат” и ТВ “Евроком Царевец”. На срещата бяха и нашето момиче Йоана Миланова, и операторът Диан Алексиев, за когото 18 май беше последният работен ден в България. Въпреки че денят беше наситен със събития, за да уважат урока по журналистика по Проект „УСПЕХ“, Йоана и Диан два пъти трябваше да дойдат в училището ни.
    Представителната изява наблюдаваха  директорът Тамара Драганова и пом.-директорът Цветелина Мирославова, които безотказно сътрудничиха при изпълнение на задачите по проекта. През целия период петте клуба в Гимназията си помагаха и интегрираха, т. е. те не бяха конкуренти, а партньори. Затова и сега показаха добра екипност.
Госпожа Ани Цончева сподели моменти за нейния клуб “Сапунени мехури”. Литераторката Роза Мишева, ръководител на клуба “Роден край – на изток от Брюксел“ заедно с дванайсетокласника Теодор Буюклиев демонстрираха как се плете брюкселска дантела и показаха, че когато имаш желание и си сръчен, можеш да усвоиш невероятни умения.
Обмисля се продължение  на извънкласната дейност на Клуб „Млад журналист“  във втория етап на Проекта от началото на новата учебна година.
    15 участници от клуб “Млад журналист” се сдобиха с издадените четири броя на в. “Междучасие” по Проект “УСПЕХ”, албуми и дискове със запис на дейностите, колажи и картички с логото на проекта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар