четвъртък, 17 май 2012 г.


Докоснахме се до филмови импресии на режисьора Жоро Василев

Открихме традиционната десетдневка на Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, посветена на патронния празник, който се отбелязва в Деня на светите равноапостоли, братята Кирил и Методий – 11 май.
В Актовата зала ученици и учители се срещнаха с бившия възпитаник на школото ни Георги Василев, който днес ръководи Университетския център за медийни практики и пиар.
Георги Василев е завършил Театрална и телевизионна режисура в Санкт Петербург. В творческата си биография има над 30 филма – портрети на дейци на културата и изкуството. За младежката аудитория авторът представи две филмови импресии, в които има и публицистика, и документалистика. Телевизионните есета са посветени на художника и човека Пламен Легкоступ, а не на ректора на ВТУ, както и на поета Янислав Янков, изстрадал дълбоко своята поезия. 


Портретът на проф. Пламен Легкоступ наистина показа преподавателя по живопис в друга, по-лична и истинска светлина, пречупена през камерата и творческото виждане на режисьора Жоро Василев. Чухме житейската философия на Легкоступ, който изповядва вярата си в духовността, в преплитането на човешкия дух, християнската вяра и любовта между хората. В лично откровение Легкоступ разсъждава върху необятния океан от чувства, емоции и поведенчески нагласи, които изграждат личността. “Винаги съм искал една моя картина да отиде в точния адресат, на когото да носи положителни емоции“ – разказва художникът. Рисуването му носи радост, която живописецът усеща, че предава на публиката. За тази радост допринасят по-ярките цветове и този колорит помага да се разпознава неговият авторски почерк. За Пламен Легкоступ говорят във филмовата импресия и неговата съпруга, и двете им деца.
В края на изявата в Гимназията Георги Василев пожела на младите си приятели да следват и материализират мечтите си. Режисьорът се зарадва на рекламните материали, които получи от директора Тамара Драганова и изрази готовност да работим и в бъдеще в сътрудничество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар