четвъртък, 17 май 2012 г.


Млади журналисти дискутираха цензурата в медиите с екипа на „Господари на ефира“

Своя десети поред Ден на журналистиката проведохме в Хуманитарната гимназия, в който активно се включиха и студенти от Катедра “Библиотекознание и масови комуникации” при ВТУ. Изявата се проведе, когато целият демократичен  печат празнува и отбелязва Световния ден на свободната преса 3-ти май.
 С минута мълчание почетохме паметта на нашия приятел и колега, доайена на журналистиката във Велико Търново - Пламен Цветков. В юбилейния брой 80 на ученическото издание „Междучасие“ е поместено неговото последно интервю, дадено пред наши ученици.
Тази година събитието уважиха продуцентът на “Господари на ефира” Джуди Халваджиян и репортерите Боби Ваклинов и Митко Върбанов. Приобщиха се председателят на Общинския съвет Николай Ашиков и общинският съветник Румен Димитров. За да проследят дискусията, посветена на свободата на словото и на цензурата,  дойдоха журналисти от търновските медии.
Денят на журналистиката бе обявен като публична изява от работата на Клуб “Млад журналист” по Проект “УСПЕХ”. 


Дванайсетокласничките Снежана Гърдева и Нина Петкова припомниха как се е развивало най-старото възрожденско  училище в старопрестолния град, неговите благодетели и възпитаници, които остават в летописа на просветното огнище. Разказахме и за нашите успехи. Затова, че нашето момиче Емине Рейхан Садкъ е сред номинираните за голямата награда на Националния конкурс “Петя Дубарова”. Чухме откъси от нейните невероятни есета, в които тя неизменно се докосва до свободата – нейната любима тема, като на всеки бунтар.
Своята есеистична творба, в която пролича много ярко и нестандартно мнение, прочете студентката Деница Иванова.
Желанието ни да разберем от първа ръка има ли цензура в българските медии и дали е заплашено свободното слово, се сбъдна. Съпродуцентът на „Господари на ефира“ Джуди Халваджиян, който дори не е приел поканата на Софийския университет, дойде на нашето медийно събитие. Какво означава свободата за Джуди Халваджиян? Това очаквахме да чуем и продуцентът тръгна оттам, че още в семейството се възпитава чувството за свободност. А Джуди е бил непокорен, учил се е да бъде свободен от малък. Музиката, емисииите на Радио Свободна Европа, визията -дълги коси, цветни блузи, бунтарство в училище…“Свободата на словото е вътрешно състояние и то не се учи нито в училище, нито в университета“, обърна се към учениците продуцентът. „Трябва да си отговорите сами на въпроса свободни ли сте и искате ли да бъдете такива. Да кажеш какво мислиш и да се пребориш за това, което мислиш – това е свободата на словото“, каза още Халваджиян. И допълни, че в БиТиВи има цензура, след като предаването на Глобъл Вижън е свалено от ефир заради отстояваната свободна журналистика и скунксове, връчени на лицата на телевизията. В края на емоционалното слово на Джуди, той отправи послание към бъдещите журналисти да се борят, отстоявайки мнението си, за да не ги отнесе течението, да правят това, което обичат , да бъдат смели и дръзки“.
Повелителят на златния скункс Боби Ваклинов похвали своя учител в журналистиката Джуди Халваджиян, от когото е научил повече, отколкото в университета. Възпитаникът на училището ни и репортер на Господарите  Митко Върбанов за първи път разкри пред шефа си, че е станал част от екипа с малка, но благородна лъжа. Представил се за 20-годишен, за да не го елиминират от конкурса. Пред комисията заявил:”Може да не съм най-добрият, но ще върша работа”. Оттогава вече шест години прави репортажи, срещу него също е имало заплахи да спре някои от материалите, само че никога не се е поддал на натиск. Макар в момента да не са в ефир, Господарите работят, снимат, монтират.

Раздадени бяха годишните награди на изявени ученици, изучаващи журналистика, и на медийните партньори на Хуманитарната гимназия, осигурени по Проект «УСПЕХ» за извънкласни дейности.

Тазгодишните носители на приза Медийно партньорство стават “Глобъл Вижън” ООД, Университетският  Медиен център във Велико Търново, ВТУ радио, РНБ “П. Р. Славейков”, вестник “Янтра днес”, вестник “Борба”, Телевизия “Видеосат”, Телевизия “Евроком Царевец”, Дарик Радио, Радио “Велико Търново”. Нашите “медийни партньори” са  Джуди Халваджиян, Магърдич Халваджиян, Боби Ваклинов, Димитър Върбанов, ас. Катя Кирилова, Георги Василев, Сашка Александрова, Златина Димитрова, Йоана Миланова, Кремена Сергева, Мирослав Дечев, Михаил Михалев, Боряна Цветкова, Иван Александров, Калина Иванова, Янка Ковачева, Арзие Пастърмаджиева.
Големите награди връчи лично продуцентът на Господари на ефира. За Редактор на випуска бе обявена Снежана Гърдева, за Дизайнер на випуска Теодор Буюклиев, в асистенции с г-жа Валентина Камбурова и г-жа Цветелина Мирославова.

Призът Есеист на випуска отиде в Снежана Гърдева, Мина Стефанова, Рени Димитрова и Стела Радулова за участия и награди в национални конкурси. Есеист на годината си поделиха Емине Садкъ от 10 клас  и Полина Глинджурска от 11 клас, носител на първа награда в конкурса на Регионалния инспекторат и на Регионалната библиотека, посветен на годишнината на Паисий.
Сертификат Коментатор на випуска получиха Мила Михайлова, Георги Георгиев, Георги Цанев, Нина Петкова, Мария Пашева.
Сред репортерите на випуска са Андреана Андреева, Габриела Петрова, Рудина Гърдева, Светослава Иванова, Марина Петрова, Пламена Петрова, Христина Кирилова, Теодора Йорданова.
Приз Пътеписец на годината грабна Цветина Илиева, а за Креативно мислене получиха Габриела Христова, Мирослава Костадинова, Зоя Аргелашка, Зорница Тодорова.
С подаръци студентите обградиха Валентина Камбурова. Книгите на Университетското издателство ще бъдат полезни за часовете по журналистика, но най-ценни са дисковете с учебни репортажи от различни събития, отразени от бъдещите журналисти.

       В края на събитието разрязахме уникално сладко изкушение, подарък от Митко Върбанов. Върху тортата, изработена от неговата майка, „Цензурата“, под формата на ботуш, погазва чл. 39 от Конституцията. Възпроизведен бе и текстът: “Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или друг начин“.

Валентина Камбурова
ст. учител по журналистика
ръководител на Клуб “Млад журналист”
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар